Performance Tuning

Uge 22: Wait og I/O statistics

Jeg lovede jer i sidste uge at skrive lidt mere om Wait og I/O statistics.

De to metrikker og målinger er, for mig at se, nogen af de vigtigste elementer i performance monitoring

Wait Statistics

Hver gang en query bliver eksekveret på SQL serveren, kommer den query til at vente. Ved første øjekast lyder det som en dårlig ting, men når man kender årsagen, giver det faktisk mening. Hver gang en query venter, holder SQL serveren styr på ventetiden gennem Wait Statistics. Ventetiden skyldes to hovedårsager:

  • Asynchronous Ressource Waiting
  • Cooperative Scheduling

Lidt mere i detaljer om hver af disse.

Hver gang en query venter på noget på SQL serveren, det kan være en ressource som ikke er ledig, som f.eks. en datapage som er låst eller endnu ikke i buffer pool, så kommer querien i Suspended status på SQL serveren. Query’en venter i denne status indtil de fornødne ressourcer bliver tilgængelige igen.

Når en ressource bliver tilgængelig, skifter queryen status til Runnable og venter igen indtil CPU bliver tilgængelig. Når CPU er tilgængelig skifter den igen status til Running og forløber indtil en evt. påkrævet ressource ikke er tilgængelig. Når det sker kommer querien tilbage til suspended status og processen starter forfra.

Wait og I/O statistics

I tillæg hertil vil en query også vente på baggrund af Cooperative Scheduling som SQL serveren implementerer i SQLOS (det underliggende operativ system). SQL serveren tilsikrer at flytte queries væk fra CPU når disse har forløbet i ca. 4 ms. Grundet denne implementering, vil queries altid vente på et eller andet tidspunkt. Så snart en ressource er optaget eller så snart den har forløbet i 4 ms på CPU. Så man skal ikke være opmærksom på at man har Wait statistics på sin SQL server – det har alle – det er et spørgsmål om hvor højt det tal er.

Hver gang en Wait tilstand opstår bliver ventetiden tracket automatisk af SQL serveren gennem Wait Statistics. Man kan se disse metrikker gennem det dynamic mangement view som hedder sys.dm_os_wait_stats. Hver række repræsenterer en specifik Wait Type. Ved at gennemgå disse Wait Types og resten af indholdet i dette view, kan du få et indblik i hvad der kan være galt med performance på SQL serveren.

I/O Latency Statistics

Den anden del af statistics er I/O Latency Statistics som SQL serveren også holder styr på og man kan få fingrene i data omkring. Med denne metrik kan man få indblik i hvilke filer, der har problemer og giver ventetider. SQL serveren rapporterer disse metrikker gennem sys.dm_io_virtual_file_stats. Hertil skal man indsætte et database_id og file_id. Hvis man angiver null returnerer funktionen resultatet fra alle underliggende filer på SQL serveren.

En af de vigtigste elementer af resultatet er kolonnen io_stall_read_ms og io_stall_write_ms. Disse angiver i summeret tal ventetiderne siden den sidste genstart af SQL serveren. Ved at dele disse tal med num_of_reads og num_of_writes kan man få den gennemsnitlige ventetid for reads og writes til disk.

Hvis man modtager høje tal i dette resultatsæt, kan man købe hurtigere diske, men det er ikke altid løsningen. Og slet ikke på en Azure SQL. I stedet bør man kigge på eks. TempDb anvendelsen og om man kan nedbringe dette. F.eks gennem en anden indexeringsstrategi eller ved at skrive de underliggende queries om.

Wait og I/O Statistics giver dig svar på symptomer. De underliggende årsager er op til dig at finde frem til.

Oprummering – Wait og I/O statistics

Pyha – sikke en omgang – men ikke desto mindre en vigtig viden at have med sig i arbejdet med performance tuning på SQL serveren.

I næste uge skriver jeg lidt om TempDb – og hvad tanker er bag denne set fra et SQL servers synspunkt.

Husk at skrive dig på maillisten nedenfor, så du ikke misser næste udgave af denne blogserie. Jeg lover dig kun at sende en mail, når der er nyt i denne serie.

Få besked om næste indlæg

Skriv dig gerne op til at modtage en mail, ved næste indlæg. Det kan du gøre nedenfor.Marketing stuff

Our emails contain marketing stuff, so we need to give you some fine quality fine print: brianbonk will use the information you provide on this form to email you with updates and marketing. You can change your mind at any time by clicking the unsubscribe link in the footer of any email you receive from us, or by contacting us at help@brianbonk.dk. We use Mailchimp as our marketing platform. By checking the box to subscribe, you acknowledge that your information will be transferred to Mailchimp for processing, and that we may process your information in accordance with these terms.

Følg mig på Instagram

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

en_USEnglish